لئوناردوی پیزایی معروف به فیبوناچی دز سال 1170 میلادی در پیزای ایتالیا به دنیا آمد. وی در الجزایر با سیست ارقلم هندی-عربی که امروزه تقریبا در سراسر جهان از آن استفاده می شود آشنا شده و پس از آن به عنوان بازرگان به مصر سوریه بیزانس و جنوب فرانسه مسافرت نمود. لئوناردو در سفر های خود اطلاعات ی درباره ی سیستم های مختلف محاسبه جمع آوری کرد اما آن ها را ابتدایی تر از سیستم هندی-عربی که پیشتر آموخته بود یافت.در حدود سال 1200 میلادی به پیزا بازگشت چندین کتاب نوشت که از میان آن ها پنج کتاب حساب هندسه ی عملی شکوفه نامه ای به تئودوروس فیلسوف دربار امپراطور فردریک دوم و کتاب مجذورات به جای مانده است.
لئوناردو در کتاب حساب خود به معرفی دنباله ی فیبوناچی می پردازد که در آن هر عدد برابر با مجموع دو عدد پیشین خود می باشد. وی این دنباله را در پاسخ به مساله ی زیر به دست آورده است: "یک جفت خرگوش در سال چندجفت خرگوش میتوانند به وجود آورند هرگاه هر جفت در ماه یک جفت خرگوش تولید مثل کنند هر جفت تازه در ماه دوم پس از تولدشان بارور گردند و در این یک سال مرگ و میری هم در کار نباشد؟"
اگر دنباله ای تشکیل دهیم که n-امین عدد آن نماینده ی تعداد جفت ها در ماه n-ام باشد این دنباله به صورت :
1,1,2,3,5,8,13,21,…
زیاد می شود تا جایی که پس از 12 ماه تعداد خرگوش ها به 233 جفت می رسد!
دنباله ی فیبوناچی یک دنباله ی بازگشتی است. یعنی هر جمله از آن بر حسب جمله های پیشین به دست می آید.در این مورد اگر جمله ی n-ام را با fnنشان دهیم خواهیم داشت:
Fn = fn-1 + fn-2
امروزه تعریف بازگشتی برای یک تابع نقش موثری در افزایش کارایی برنامه نویسی کامپیوتری دارد.
جالب است بدانید پدیده های طبیعی بسیاری وجود دارند که از دنباله اعداد فیبوناچی پیروی می کنند. بازو های مارپیچ گل آفتابگردان مینا قاصدک شاخه ها برگ ها و گلبرگ های گیاهانی چون بومادران پولک هی روی میوه ی مخروطی شکل کاج یا صنوبر مارپیچ های صدف حلزون ها و ... نمونه هایی ز این دست می باشند. معبد دیانا در آتن نیز نمونه ای از آثار معماری باستانی یونان با در نظر گرفتننسبت های طلایی می باشد. ای نسبت های طلایی همان اداد دنباله ی فیبوناچی را تشکیل می دهند.بازدید دیروز : 180
کل بازدید : 557300
کل یاداشته ها : 1051